A vastagbelünkben 400, más vélemények szerint legalább 600 különböző fajta mikroorganizmus él. A számuk összessége többször tíz milliárd, csaknem egy kilógrammnyi tömegű béltartalom! Ezekkel az egysejtű lényekkel szétválaszthatatlanul, szimbiózisban élünk. Ha valamelyikünk nem jól, betegesen működik, az kihat a másikra, ha pedig mindannyian jól működnek, akkor a rendszer teljessége, az anyaszervezet is (vagyis a mi szervezetünk is) jól működik. Ezt ökorendszernek (ecosystem) hívják. A rendszer alkotói egymásra vannak utalva. Ezek a mikrobák rengeteg anyagot megemésztenek, saját anyagukká alakítanak, és sok anyagot kiválasztanak, melyek az ökorendszer többi alkotóinak, így nekünk is, létfontosságú tápláléka.

A bélben tenyésző mikroorganizmusok sokaságát hívják bélflórának. A bélflóra mikrobái nagy víztartalmú nyálkában szeretnek élni és szaporodni, mert itt van számukra hozzáférhető víz. A bélfal nagymennyiségű nyálkát termel (naponta 4 kilógrammot), amely elkeveredik a béltartalommal. Az immunrendszer közvetlen kapcsolatba van a bélfalról leváló bélnyálkahártyával, oda üríti az immunválaszinak anyagait. Vagyis a bélnyálkahártya, a bélflórának a kitapadási helye, és a teljes immunrendszer 70 %át kitevő ún. mükozális immunrendszer, közvetlen kapcsolatban vannak. Az allergiás reakciók és az ételintoleranciát okozó reakciók az immunrendszer reakciói. Az immunrendszer olyan anyagokkal találkozott a béltartalomban, melyeket nem tart „barátinak”, így támadást indít ellenük. Mikor vélheti ellenséges anyagoknak azokat a táplálékainkat alkotó anyagokat, amelyeket már őseink is, mi is, régóta eszünk?  Csak abban az esetben, ha valami miatt hirtelen tökéletlenné vált azon anyagok megemésztése. Kétféle emésztés van az emésztő rendszerünkben, az egyik az enzimatikus, a másik pedig a mikrobiális emésztés, amit a bélflóra mikrobái végeznek el. Ha az enzimatikus emésztésünk lett tökéletlen, akkor valami szervi betegség lépett fel a gyomorban, májban-epében, hasnyálmirigyben, ezek a betegségek könnyen diagnosztizálhatók. De ha nem találunk semmi szervi megbetegedést, akkor nagyon valószínű, hogy a bélflóra emésztési rendszerében történt valami rendellenes. A bélflóra egy érzékeny ökorendszer, gyógyszerek, antibiotikumok, tartósítószerek mind károsan befolyásolják ezt a szisztémát. Ha néhány mikroba kihal, vagy csökkentett szaporodásúvá válik, akkor azok az anyagok a béltartalomban, melyeket ő dolgoz fel, feldolgozatlan, emésztetlen marad, és az immunrendszer, mint idegen anyagot ellenségnek tekinti, immunreakciót indít ellene. Máris kialakulhat egy intolerancia, vagy allergia.

Ezekre az összefüggésekre akkor jöttem rá, mikor egy-egy bélflóra regenerációnál, eltűntek egyes allergiás jelenségek.

Hogyan kell a bélflórát regenerálni? Először primbiotikum kell, ez az alap, emellett pro-, és prebiotikumok különféle variációi lehetségesek, aztán étrend- és életforma-változtatás. Ezekhez nagy türelem kell, míg megoldódik, de ha sikerül, akkor az okokat szüntetjük meg.  Ha nincs elég türelmünk és hitünk ezen megoldáshoz, akkor marad az étrendből való eltávolítása azon anyagoknak, amelyek intoleranciát okoznak.

süti beállítások módosítása