Iratkozz fel a drhummel.hu új honlapomra!

Új cikksorozatot és hírleveleket inditottam el az új, saját honlapomon.

Bocsássatok meg, ha nem válaszoltam kérdéseitekre, de mióta az új, saját honlapot fejlesztettem, elhanyagoltam ezt. Gyertek át ide: drhummel.hu , mert ez a sajátunk lesz! Jobbak lesznek a lehetőségek a közvetlen eszmecsrékre!


Miért kell a rostos táplálkozás és milyen rostokat fogyasszunk?

Hogy miért kellenek a rostok? A normális széklet 75%-a víz. De ez a nagy mennyiségű víz nem folyik ki a székletből, hanem kötött formában ott marad. Hasonló a helyzet, mint a kocsonyában. A kocsonyából sem folyik ki a víz, mert kötött állapotban van, rostok által kötötten. Itt a kollagén rostok, melyek az inakból főttek ki, kötik meg a vizet. Ha a széklet víztartalma lecsökken 70%-ra, akkor székrekedésről beszélünk. Ha a víztartalom meghaladja a80%-ot, akkor már hasmenés van. Mi szabályozza e szűk tartományon belül a széklet víztartalmát? A székletben lévő kötött víz legnagyobb részét rostok kötik meg. Olyan rostok melyek vizet képesek kötni. Ezeket hidratálható rostoknak hívjuk. Nem minden rost hidratálható!  A rostok által kötött vizet az emésztő rendszerünkben Prímbiotikumnak neveztem el. Minél több vizet képes megkötni egy rostfajta, annál jobb Prímbiotikum, annál jobb hatást képes kifejteni az emésztő rendszerünkben. Mi sugallta ezt az összefüggést? Maga a bélnyálkahártya, a bélnyálkahártya állaga és funkciói. A bélnyálkahártya egy nagy víztartalmú gél, amely bevonja végig az emésztő rendszerünk felületét.

Melyek a bélnyálkahártya funkciói?

a nyálka (nagy víztartalmú gél) jó ragasztó, összeszed mindent, vagyis tisztántartja a felületet

elnyújtja a felszívódást, így javítja a felszívódás hatékonyságát

segíti a béltartalom tovahaladását, kenőhatás

lefedi a bélfal felszínét, megakadályozva az irritációt, a nagy mennyiségű kötött víz a nagy hő kapacitása révén („hűti a felszínt”) csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulását

csapdát állít a betolakodó patogén baktériumoknak, így segíti a mukozális immunrendszer hatékonyságát

kellő mennyiségű vizet biztosít a bélflóra milliárdnyi egysejtű mikrobáinak, a bélflóra kitapadási helye a nyálka, nyálkás közeg nélkül nincs bélflóra, prímbiotikus hatás

a nyálka szabályozza a széklet víztartalmát.

A táplálékunkban lévő hidratált rostok a bélnyálkahártya e funkcióit segítik, minél több vizet tud megkötni egy rostfajta, annál jobban tudja ezeket a funkciókat segíteni.

Szerencsés véletlen folytán találkoztam, azon baktériumokkal, amelyek olyan rostokat növesztenek, melyek a világ legjobb vízkötő rostjai, e baktériumok segítségével találtam ki a Mikrorostos gélt.

Melyek a leggyakoribb rostforrások? Melyik a legjobb forrás?

Gabonarostok, korpák. Mi a hátrányuk?

Nem a legjobb vízkötők, alacsony a hidratációs képességük, főzéssel és malomtechnikával javítható ez a hátrány. De a nagyobb hátrány, hogy glutént illetve gliadint tartalmaznak, melyek gyulladásos gócokat okozhatnak a bélfalon, ahonnan a bélnyálkahártya is leválik. Sajnos sokkal többen vagyunk liszt érzékenyek, mint gondolnánk, a legtöbb emésztési problémával küzdők, akiknél „csak” puffadás, hasi diffúz fájdalom, székletproblémák jelentkeznek, nem is gondolják, hogy ők is érzékenyek a , gabonában lévő fehérjére, a gliadinra. A gabonában és a hüvelyesekben van még egy problémát okozó molekula, a lektin. A gliadinhoz hasonlóan ez is egy cukorba burkolózó (glycoprotein) fehérje molekula, áthaladva a bélfalon autoimmun betegségeket okoz.

Gyümölcsrostok. Mi a hátrányuk?

Általában sok cukrot tartalmaznak, megnövelve a kalóriaértéket. A fogyókúrázók emiatt óvakodnak a gyümölcsöktől.

Zöldségek rostjai. Mi a hátrányuk?

Nyersen általában nehezen emészthetők, ezért párolni vagy főzni kell őket.

Baktérium által „termelt” mikrorostok. (A legjobb vízmegkötők!)

Nem tartalmaznak glutént illetve gliadint, sem lektint. Sőt, még gyulladáscsökkentő hatásuk is van a nagy kötött víztartalom „hűsítő” hatása miatt.

Nullakalóriájú, nem tartalmaz semmilyen cukrot.

 Főzés és párolás nélkül nagy a vízmegkötő tulajdonsága.

Ugyanakkor a nagy vízmegkötő képesség miatt kevesebb is elég belőle, mint a rosszabb vízmegkötő rostokból.

 

A mikrobiális cellulózból készült gélek glutén- illetve gliadinmentesek!

Mi lehet annak az oka annak, hogy legtöbb emésztési problémával küszködő dicséri a mikrobiális cellulózból készült géleket ?

 

A gabona magvak sikérjét gluténnek hívják, a gluténben (vagyis a gabona magjának sikértartalmában van egy fehérje (glükoprotein), melyet gliadinnak hívnak.  Azokat, akiknek az emésztőrendszere a gliadinra érzékenyen reagál, liszt-érzékenyeknek hívják. Tapasztalatom szerint valamennyien liszt-érzékenyek vagyunk többé-kevésbé. Azoknak, akiknek nagyobb az érzékenysége a gliadinra, több emésztési problémája van, mint azoknak, akik kevésbé érzékenyek.  A bélfal gyulladásos reakciót vált ki erre a fehérjemolekulára.  A gyulladás helyén a bélnyálkahártya leválik, így itt irritábilissá válik a bél fala.  Ez helyi fájdalmat is jelent.

A mikrobiális cellulózból készült gélek a nagy polifenol tartalmuk miatt gyulladáscsökkentők. Ugyanakkor ezek a gélek állagukban nagyon hasonlítanak a bélnyálkahártyára, mivel a bélnyálkahártya is nagy víztartalmú gél. A mikrobiális cellulóz gél e tulajdonságánál fogva csökkentheti az irritációt, azáltal, hogy lefedi a gyulladásos felületet. Mindemellett a gélnek, van egy hűsítő hatása is a gyulladásos felületen.

Ha megköti a vizet, a nem kívánatos salakanyagokat, akkor megköti-e vitaminokat is a gélben lévő mikrorostok? Jogos a kérdés! Megköti a vitaminokat is, de nem úgy, hogy el sem engedi őket. A mikrorostos gél nem erősen köti az anyagokat magához, a kötés egy laza kötés, mely többször elengedi, majd újra megköti a körülötte lévő molekulákat. Ha az elengedés ideje alatt van a közelben egy erősebb kötőhely, akkor az köti meg és viszi tovább a molekulát. A vitaminokkal is hasonló a helyzet, a gél többször megköti és elengedi őket, ha szükség van rájuk, akkor leadja egy másik kötőhelynek. Tehát lassítja például a vitaminok felszívódását, de nem akadályozza meg. Sőt, eltolja hosszabb időszakra, úgyhogy a felszívódás hosszabb ciklusig tart. Ez az elnyújtás inkább előnyös a szervezetünknek, mint káros. A cukormolekuláknál különösen előnyös, ha nem gyors a felszívódásuk, hanem lassított, mivel így nem ugrik meg hirtelen a vércukor szintje. A cukorbetegeknél az a legkárosabb, ha hirtelen megnő a vércukorszint.

Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mikrorostos, primbiotikus gél nem akadályozza meg a vitaminok felszívódását, hanem elnyújtja, amely még előnyös is lehet.

 

A primbiotikus gél nagyon lazán köti meg a vizet, ami azt jelenti, hogy könnyen leadhatja bárhol, és mire a vastagbélbe jutna már sokat elveszített a gél. Ha nagyon régóta szorulásunk van, akkor a béltartalom sűrű és kitölti a bélfal közeli területet. Ahhoz, hogy ebbe a sűrű közegbe vizet vihessünk, fel kell valahogy lazítani. Erre a feladatra jó a langyos, vagy enyhén meleg víz. Az a tapsztalat, hogy meleg vízbe téve, és úgy elfogyasztava a napi három vagy kettő evőkanálnyi gélt, a széklet lazítása sokkal eredményesebb.

Vagyis, akinél a gél fogyasztása az első héten szorulást okoz, kezdje langyos, vagy enyhén meleg vízben feloldva fogyasztani a napi géladagját.

Vizsgáltuk, hogy a fogyasztott gél mennyisége befolyásolja-e a széklet állagát?

Azt találtuk, ha növeltük a bevett gél mennyiségét, akkor bizonyos mennyiség felett szorulás lépett fel. Az viszont személyfüggő, hogy kinél mekkora gélmennyiség okoz szorulást. Tehát azt javasoljuk,ha valakinél szorulást okoz egy adott mennyiségű gél, akkor csökkentse a napi bevitt adagot. Pédául, ha napi három evőkanál székrekedést okoz, akkor próbálja meg napi három kiskanállal néhány napig. Ha ez viszont nem elég, akkor változtassa az egyik kiskanalas bevitelt evőkanalasra, és így tovább, amíg el nem éri magának az ideális mennyiséget.

Tehát, ha valakinek az első "nekifutásra" nem jön ki a hatásos adag, akár langyos vizben oldva a gélt, akár magában lenyelve, ne adja fel, hanem kisérletezzen önmagán a bevitt gélmennyiségekkel.

Melyek az egészséges bélflóra feltételei?

Az egészséges bélflórának 3 fontos feltétele van:
     1. Legyen kellő számú szaharolízist végző, jó, mikroorganizmus a vastagbélben.
            Pótlása: probiotikumokkal.
     2. Legyen kellő mennyiségű ennivalója a szaharolízist végző, jó,             mikroorganizmusoknak.  Pótlása: prebiotikumokkal (oligoszaharidokkal).
     3. Legyen kellő mennyiségű, állandóan hozzáférhető innivalója a mikroorganizmusoknak.Az élet elsődleges, primer, feltétele a víz, nélküle nincs élet.
A béltartalomba kötött víz állandó vízellátást biztosít az ottani mikroflórának, ezért mondhatjuk, hogy a hozzá kötött víz: primbiotikum.
A béltartalom vízhiányának pótlására a legmegfelelőbb a gélvíz, a nyálkát képző rostok által megkötött víz, a primbiotikum.

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy egészséges-e a bélflóránk?

Ha rendszeres és formázható képet mutat a székletünk, az egyik jele az egészséges bélflórának.

Melyek a jelei a rossz bélflórának?

         1. Bűzös, nem formázható, rendszertelen széklet
         2. Gyakori puffadás
         3. Fáradékonyság, erőtlenség
         4. Gyakori betegségek

Miért mondják azt, ha egészséges és jól működik a bélflóránk, akkor az immunrendszerünk is jó állapotban van?
Mivel immunrendszerünk zömét a bélnyálkahártyához kapcsolódó ún. mükozális immunrendszer alkotja. (A mükóza = nyálka. Nyálka = nagy víztartalmú gél.)

A bélflóra, a bélnyálkahártya és a vízkötő élelmi rostok nyákos közegében tud szaporodni. Minél több és minél tisztább ez a nyákos közeg annál nagyobb tömegű jó bélflóra tud kialakulni, feltéve, ha jelen van elég probiotikum és prebiotikum. Igen szoros kapcsolat áll fenn az immunrendszer és a bélflóra állapota között, mivel mindkettőnek alkotórésze a bélnyálkahártya.

Ha ez jó bélflórával van telítve, akkor az immunrendszer nincs leterhelve káros anyagok elleni küzdelemmel. Az egészséges bélflóra rengeteg olyan anyagot -termel- , melyek neki anyagcsere termékei, de az immunrendszerünk számára létfontosságú. De nemcsak az immunrendszerünk, de az egész szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyagokat is termel a jó bélflóra.   

 Látogatok száma: