A mikrobiális cellulózból készült gélek glutén- illetve gliadinmentesek!

Mi lehet annak az oka annak, hogy legtöbb emésztési problémával küszködő dicséri a mikrobiális cellulózból készült géleket ?

 

A gabona magvak sikérjét gluténnek hívják, a gluténben (vagyis a gabona magjának sikértartalmában van egy fehérje (glükoprotein), melyet gliadinnak hívnak.  Azokat, akiknek az emésztőrendszere a gliadinra érzékenyen reagál, liszt-érzékenyeknek hívják. Tapasztalatom szerint valamennyien liszt-érzékenyek vagyunk többé-kevésbé. Azoknak, akiknek nagyobb az érzékenysége a gliadinra, több emésztési problémája van, mint azoknak, akik kevésbé érzékenyek.  A bélfal gyulladásos reakciót vált ki erre a fehérjemolekulára.  A gyulladás helyén a bélnyálkahártya leválik, így itt irritábilissá válik a bél fala.  Ez helyi fájdalmat is jelent.

A mikrobiális cellulózból készült gélek a nagy polifenol tartalmuk miatt gyulladáscsökkentők. Ugyanakkor ezek a gélek állagukban nagyon hasonlítanak a bélnyálkahártyára, mivel a bélnyálkahártya is nagy víztartalmú gél. A mikrobiális cellulóz gél e tulajdonságánál fogva csökkentheti az irritációt, azáltal, hogy lefedi a gyulladásos felületet. Mindemellett a gélnek, van egy hűsítő hatása is a gyulladásos felületen.

süti beállítások módosítása