Ha megköti a vizet, a nem kívánatos salakanyagokat, akkor megköti-e vitaminokat is a gélben lévő mikrorostok? Jogos a kérdés! Megköti a vitaminokat is, de nem úgy, hogy el sem engedi őket. A mikrorostos gél nem erősen köti az anyagokat magához, a kötés egy laza kötés, mely többször elengedi, majd újra megköti a körülötte lévő molekulákat. Ha az elengedés ideje alatt van a közelben egy erősebb kötőhely, akkor az köti meg és viszi tovább a molekulát. A vitaminokkal is hasonló a helyzet, a gél többször megköti és elengedi őket, ha szükség van rájuk, akkor leadja egy másik kötőhelynek. Tehát lassítja például a vitaminok felszívódását, de nem akadályozza meg. Sőt, eltolja hosszabb időszakra, úgyhogy a felszívódás hosszabb ciklusig tart. Ez az elnyújtás inkább előnyös a szervezetünknek, mint káros. A cukormolekuláknál különösen előnyös, ha nem gyors a felszívódásuk, hanem lassított, mivel így nem ugrik meg hirtelen a vércukor szintje. A cukorbetegeknél az a legkárosabb, ha hirtelen megnő a vércukorszint.

Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mikrorostos, primbiotikus gél nem akadályozza meg a vitaminok felszívódását, hanem elnyújtja, amely még előnyös is lehet.

 

süti beállítások módosítása