Kétféle puffadás van, az egyik élettanilag jó, a másik nem. Az a puffadás, amitől gázok formájában naponta könnyedén megszabadulunk, az fiziológiás, az természetes.  Megvizsgálták nagyobb népességen, hogy az átlagos napi "pukkok" száma: 32. Lehet ennél több is, ez nem a betegség jele, sőt, a jól működő bélflórát jellemzi a gyakori gázkibocsájtás. Két helyről jöhetnek a gázok a vastagbélből. A felszálló ágból, ahol a prebiotikus oligoszaharidokat erjesztő jó bélflóra baktériumai tevékenykednek, ha ezek jól működnek, akkor a gázképződés intenzív bélmozgással is párosul. Ilyenkor több lesz a nem túl bűzös "puki". Ez egészséges!

Viszont van egy másik tipusú puffadás is, ami nem egészséges. Ilyenkor puffadunk, de mégis ritkán "pukkolunk", de akkor nagyon büdöset. Úgy érezzük, nem tudunk megszabadulni a hasunkon ülő nyomástól.
Legtöbbször a húsevőket súlytja ez az érzés. Ebben az esetben a számunkra rossz bélflóra tevékenykedik igen aktívan. A számunkra rossz bélflóra főleg fehérje-rothasztó mikroorganízmusokból állnak és bűzös gázokat termelnek, miközben nem termelnek olyan anyagokat, amelyek a bélmozgást növelnék. Így nehezebben szabadulunk meg ezektől a gázoktól.

A gél kezdeti vizsgálatainál kiderült, hogy azok, akik a gélemből fogyasztottak, többet "pukiztak", de nem túl büdöset. Belgyógyász barátaim jómagamat is megnyugtatva azt mondták, hogy az a jó, ha többet "pukizunk", mert ez arra utal, hogy jobban működik a jó bélflóránk. Több "puki" fájdalmas puffadás nélkül jellemzi a jó bélflóra-működést. Mindenki eldöntheti saját maga, hogy a jó vagy a rossz bélflórája működik-e jobban.

süti beállítások módosítása